15 Ocak 2016 Cuma

Zeynep Sipahioğlu Bir Wattpad Yazarı



Sevgili Zeynep ;
Öncelikle bu mini söyleşi teklifimi kabul ettiğin için teşekkür ederim… Zeynep Wattpad yazarlarından ilk kitabı Fırtınaya Vurgun Ocak Sonu raflarda yerini alacak… Ben onu nasıl keşfettim normalde elektronik ortamda kitap okumayı sevmem 1 haftadır wattpad ‘de takılıyordum… Alnımın Yazısı ilgimi çekti hemen okumaya başladım… Konusu ve kurgusu beni hemen içine aldı ve okumaya başladım 2 günde 82 bölüm bitirdim ve heyecanla yeni bölümleri bekliyorum 

Asıl ben teşekkür ederim benimle röportaj yaptığın için. Bu benim gibi bir şeyler yazan -yazar diyemiyorum - biri için mutluluk verici. Türkiye genelin de kitap okuma sayısının sadece yüzde bir gibi düşük olduğunu düşünürsek iki yıl öncesine kadar ben o yüzde birin için de değildim. Ben wattpad'ı yeğenim sayesinde keşfettim. Telefonuna Wattpad uygulamasını indirmiş okuduğu kitaplardan bahsediyordu. Bir kaç tanesini okuyunca bende kendi telefonuma indirerek bu dünyanın kapılarını araladım. İyi ki de aralamışım. Hayatım da kitap okumamanın ne kadar büyük eksiklik olduğunu o zaman farkettim.

1- Zeynep Sipahioğlu kimdir önce seni tanıyalım…

Zeynep Rize ’li kendi halin de sıradan bir ailenin yedinci çocuğu. Biz sekiz kardeşiz yedi kız bir oğlan. Anadolu Üniversitesi Halkla ilişkiler ön lisans mezunuyum. Zamanın da meslek lislerine uygulanan binlerce öğrencinin kat sayısı yüzünden istediği bölümü okuyamayan vatandaşlarından biriyim. Bende dört yıllık üniversiteye puanım yettiği halde Açık öğretimle yetinmek zorunda kaldım. Binlerce üniversite mezunu gibi şuan da memur olarak atanmayı bekliyorum. İnsan umut ettiği sürece yaşarmış umarım umutlarım tükenene kadar atanabilirim:)))



2- Wattpad in Fenomen yazarlarından birisin ama yazmak dışında okumak ile aran nasıldır?

Fenomen sayılmam ama belirli bir okuyucu kitlem olduğu doğru. Hayatıma wattpadd gireli sosyal olarak wattpadd tüm dünyam oldu. Yazmadığım zamanlar wattpad de ki hikâyeleri okumakla zamanım geçiyor. Televizyonla aramda ki bütün bağı kopardım. Televizyon nadir izliyorum. Çünkü yazmak benim çok zamanımı alıyor. Kalan zamanımda da takip ettiğim hikâyelerimi okuyorum. Wattpadda ilk okumaya başladığım zamanları düşündüğüm de okumaya ne kadar aç olduğumu anladım. Ardı ardına bir sürü hikâye okudum. Bazı hikâyeleri bitirmeden uyumadığımı hatırlıyorum.

3- Belli bir tarzın var mı yoksa ne bulsam okurum diyenlerden misin?

Belli bir tarzım yok anlatımı hoşuma giden her hikâyeyi okuyorum. Wattpdda ilk üye olduğum zaman hissettiğim açlıkla ne bulursam okudum. Yazımı, konusu, anlatımı iyi kötü diye ayırt etmedim. Bu bana seçici olmayı ve hikâyelerin anlatımı iyi mi kötü mü anlamayı öğretti. İlk okumaya başladığım da en basit hikâye bile benim için güzel gelirken şimdi her yazılan hikâyeyi okuyamıyorum. Benim için hikâye de ilk kıstas hikâyenin anlatımıyla akıcı ve sürükleyici olması bir sonra ki bölüm ne olacak diye bende merak uyandırmalı. Sabırsızlıkla beklemeliyim.  Hikâyeyi uzatmak adına gereksiz ayrıntı veren çok durağan entrika dolu hikâyeleri sevmiyorum. Yazarken bile buna dikkat ediyorum. Eğer ben yazdığım sahnelerden kendim sıkılıyorsam yazdıklarımı siliyor biraz daha akıcı heyecanlı hale getirmeye çalışıyorum. Anlatımda çok mükemmel değilim çok eksiklerim var. Bu da en büyük eksikliğim zamanın da kitap okumama bağlıyorum. Buradan okuyucularıma hayatlarının her döneminde kitaplarla iç içe yaşamalarını tavsiye ediyorum.



4-Kitaplarını okumaktan en keyif aldığın yazarlar kimlerdir?

Öykü Odabaş
Funda Taşkın.
Ayşegül Çiçekoğlu
Aslım Akagöz
Nehir Erdem
Funda Kınalı
Müjde Aklanoğlu
Özge Erkin
Şeh_naz
Burcu büyükyıldız
Dilek Taygun
Zeynep Işıklar
Mine Selen

Gerçi yazdığım isimler wattpaddan hepsi de henüz wattpadd dışına çıkmadım ama wattpadd dışındaki yazarların da zaman buldukça kitaplarını okumak var hedefimde.

Naçizane bir Kitap Kurdu olarak benim sana tavsiyem Sabahattin Ali ve Hıfzı Topuz'u mutlaka okumalısın …  


5- Kendi adıma elektronik ortamda kitap okuyamam… (Ama bu aralar sıkı bir wattpad okuyucusu oldum ) E kitap, wattpad gibi... Wattpad’e yazarken istediğin okuyucu kitlesine ulaşamamaktan korktun mu?

Ben wattpada sadece okumak amaçlı üye olmuştum. Yazmaya bir kaç ay sonra başladım.  Her yazar gibi bende hikâyelerimin milyonlara ulaşmasını istedim ve istiyorum. Çok iyi yaza masanızda dürüst içten samimi bir şekil de yapılan her iş başarıya er ya da geç ulaşıyor o yüzden korkmadım. Wattpadda töre, zoraki evlilik, mafya, bad boy hikâyelerinin arasından farklı bir şey yazarak adını duyurmak zor bir süreçti, ben Diğer Yarım adlı hikâyeyle başlangıç yaptım ve Fırtınaya Vurgun'la devam ettim. Şuanda Anlımın Yazısını yazıyorum şu saatten sonra korkacak tek şeyim sadece yakaladığım başarıyı devam ettirememek ve bir şeyler üretememek olur.

6- Birazda senin yazma tutkuna geçelim… Neden Wattpad?

Wattpada üye olana kadar bir şeyler yazabileceğimi düşünmemiştim. Ama eskiden beri hep aklımda keşke bende bir şeyler yazabilsem diye düşünürdüm. Aklımda birçok şey vardı ama aklımdakileri nasıl ifade edeceğimi bilmediğim için aklımdakileri yazıyla buluşturamıyordum ama yazdığım hikâyelerde ki sahneler aklımın bir köşesinde parça parça vardı.  İşte wattpadda hikâye okumak bana aklımdakileri ifade etmeyi öğretti. Ama iyi ya da kötü.  Bu yüzden wattpadın yeri benim için çok ayrı. Eminim benim gibi yüzlerce kişiye okuma zevki aşılamıştır.

 7-Wattpad ‘de yazdıklarının bu kadar beğenileceğini kitap olacağı aklına gelir miydi?

Her yazar gibi bende yazdıklarımın kitap olmasını çok istedim ama amacım ne çok popüler olmak ne de para kazanmaktı. Benim istediğim hikâyelerimi gerçekten okutabilmek okuyucuların düşündüklerini benimle paylaşmasını istemekti. Beni daha iyi yazmaya teşvik etmelerini beklemekti. Yazdıklarımın kaybolmasını istememekti. Şuan Fırtınaya Vurgun kitap olma aşamasın da bu ay sonuna kadar çıkacak. Fırtınaya vurgun ilk hikâyem olmasa da ilk kitabım. Bu yüzden okuyucuların beni buna göre değerlendirmesini istiyorum. Kitap yazmak benim için bir çocuğun yürümeyi öğrenmeye çabalaması gibiydi. Nasıl bir bebek emeklemeden adım atamaz, adım atmadan yürüyemez, koşamazsa bende aynı süreci geçirdim.  Önce okumakla başlayıp aklımdakileri yazıya nasıl dökülür duygular nasıl ifade edilir bunu öğrendim. Ama edebi bir dil kullanmayı hala başaramıyorum. Gerçi du Bu süreçte başta Funda Taşkın kendisi yazar arkadaşım ve beni daha iyi yazma konusunda çok teşvik etti kendisine ve okuyucularıma çok teşekkür ederim.

8- Kitaplarındaki karakterler  (Berna Rize’li (Alnımın .yazısı ) – Dilara ve Kuzey (Fırtınaya Vurgun ) Trabzonlu ) genelde Karadenizli… Bunun özel bir sebebi var mı? 

Ben Rizeli'yim. O yüzden olabilir ama onun dışında özel bir sebebi yok.


9 – Peki senin wattpad’de sevdiğin hikâyeler veya yazarlar kimdir?
 Favori hikâyelerim şuan

Gerçek masallar_Ateş \Paluri ve raflarda yerini aldı.
Funda Taşkın- Casus Peri
Şeh-naz -  Berdel
ddmlsd- Sana anne diyebilir miyim?

Wattpadda okuduğum birçok hikâyeden farklı tam bir aile hikâyesi. Daha birçok hikâye var hepsini yazmaya kalkarsam çok uzun bir liste olur.

10-Yazmak isteyenlere ne tavsiye edersin…

Birincisi kendilerine has bir uslüb kullansınlar. İkincisi farklı şeyler yazmayı deneyip benzerlerinden sıyrılacak hikâyeler yazsınlar. Artık wattpadda neredeyse birbirinin aynı konusu olan hikâyelerden geçilmiyor.  Ve kitap okumayı ihmal etmesinler kitap okumak tüm dünyaların kapılarını açıyor. Film izlediğiniz zaman başkalarının hayallarinde ki karakterlerin vucüt bulmuş halini izlersiniz ama kitap okuduğunuzda siz o karakterleri gözünüzde istediğiniz şekil de canlandırabilirsiniz.
Son olarak kendi kendinizin eleştirmeni olun. İlk “Fırtınaya Vurgun'u” yazdığım da bana göre iyi olduğunu düşünmüştüm. Ama aylar sonra hikâyeyi okuduğumda birçok eksikliklerimin mantık hatalarımın farkına vardım. Bu yüzden hikâyeyi en baştan düzenleyip duygulara daha çok yer verip senaryo gibi olmaktan çıkarıp yayın evine tekrar gönderdim. Yazdıkça okudukça insan kendini geliştiriyor ve yanlışlarının farkına varıyor. Anlımın yazısı ile ilk Diğer Yarım hikâyemi karşılaştırdığımda bunu daha iyi anlıyorum. Sizde bunu yapın. Böylece kendinizi çok daha iyi geliştirirsiniz. Ben iyi bir yazar oldum diye düşünmeyin her zaman kendinizi daha iyi yazmak yönünde geliştirin.  Kitap çıkarmanız iyi bir yazar olduğunuzu göstermez. Ben kendi açımdan bunu düşünüyorum. Ve daha iyi yazmak için çabalıyorum.

11-Okuyucularına ve Blog takipçilerime son olarak ne söylemek istersin…

İki yıla yakın zamandır benim yanımda olan oy ve yorumlarıyla destek olan tüm okuyucularıma teşekkür etmek istiyorum. Ve sessiz okuyucularımı da unutmuyorum tabi. Bu gün hikâyelerim bu kadar okunuyor kitap oluyorsa onların sayesinde.  FIRTINAYA VURGUN bu ay sonuna kadar raflarda yerini alacak kitabımı okuyan arkadaşlar lütfen kitap hakkındaki düşüncelerinizi benimle paylaşın. Okurken profesyonel olarak değilde bu işin çaylağı olduğumu göz önünde bulundurun.

Bana wattpaddan Zeynep_Sipahioglu
Facebook https://m.facebook.com/groups/1755921641303050?ref=bookmarks yeni bir gurup açtım hikayelerim hakkında konuşabiliriz.

instagram.  Zeynep_Sipahioglu

Twitter. Sanzu53 adreslerinden ulaşabilirsiniz. Gerçi en çok wattpadda aktifim ama okuyucularımı yakından tanımayı da çok isterim.


1 yorum: